poniedziałek, 21 lutego 2011

KOTLETY MIELONE DOSKONAŁE




- 1 kg cielęciny zmielonej (np. łopatka)
- 4-5 żółtek
- 1/2 kostki roztopionego masła
O - 1 kopiasta łyżeczka pieprzu czarnego
O - 1/3 łyżeczki chili
O - 1 duża zmielona cebula
SN - 1 kopiasta łyżeczka soli
SN - 1 kopiasta łyżeczka vegety, ewentualnie więcej
KW - 2-3 zmielone kajzerki (suche, dobrze namoczone i dobrze wyciśnięte) lub 2-3 łyżki bułki tartej z wodą
KW - 1 łyżeczki cytryny
G - 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta kminku mielonego
O - szczypta imbiru

Można namoczyć w roztrzepanym białku i obtoczyć w bułce, smażyć.
Podajemy do kapusty lub buraczków + jakieś marynatki.
Robimy je zawsze, jeśli mamy podejrzenia, że mięso na gulasz byłoby gumiaste.

0 komentarze:

Prześlij komentarz