wtorek, 22 lutego 2011

KAWA GOTOWANA Z PRZYPRAWAMI




G - 1-1,5 szklanki wrzątku
G - 1-2 łyżeczki kawy mielonej
SŁ/O - szczypta cynamonu
O - szczypta kardamonu
O - większa szczypta imbiru mielonego
O - 1 goździk lub maleńka szczypta goździków mielonych

Kawę gotujemy 3 minuty. Wyłączamy i czekamy chwilę, aż fusy osiąda na dnie. Słodzimy miodem do smaku (różne rodzaje miodu nadadzą inny smak kawie, np. gryczany - kawa jest tak jakby lekko pysznie "przypalona").

Kawy pijemy o dowolnej porze, ale o 16-17 ostatnią.



Kawę gotowaną z przyprawami bardzo dobrze znosi śledziona i trzustka; oczyszczane i wzmacniane są płuca, jak również nerki. Równoważąc ją przyprawami i miodem, chronimy jednocześnie wątrobę przed skutkami smaku gorzkiego. Inaczej działa zwykła kawa zaparzana, rozpuszczalna, nawet ta z ekspresu. Bardzo ważną kwestią jest ilość wypijanych kaw. 2-3 kawy, jest to maksimum. Istotna jest również moc kawy. Każdy nadmiar będzie niszczący. Kawa gotowane na pewno nie podnosi ciśnienia, cholesterolu, ani nie niszczy nerek.

0 komentarze:

Prześlij komentarz