wtorek, 4 listopada 2014

MIODOWE KULECZKI



MIODOWE KULECZKI

 
Pyszne, słodkie i zdrowe.
Dla dzieci i dla dorosłych.
Proste w wykonaniu.
Świetna reklama ;)
 
 
Przepis:
60 dag miodu (najlepszy rzepakowy)
paczkę (50 dag) płatków owsianych górskich
8-9 łyżeczek ciemnego kakao
cynamon, imbir
 
Miód roztopić na małym ogniu. Płatki suszyć ok. 15-20 minut w piekarniku (wysypać na blachę i włożyć do średnio nagrzanego piekarnika), mieszać często, tak, by stały się chrupiące, ale się nie przypaliły.
Do 2-litrowego garnka wsypać kakao i mieszając roztopiony miód, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru.
Gotować 1-2 minut, zdjąć z ognia i wsypać wyprażone płatki. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na dwa płaskie talerze. Letnią masę formujemy w kulki.
 
Kulki są łagodne dla żołądka i jelit i w pełni zastępują słodycze.
 
 
 
 
Przepis pochodzi z książki Anny Ciesielskiej "Filozofia zdrowia"

 

 

0 komentarze:

Prześlij komentarz