środa, 23 lutego 2011

KLOPS WOŁOWY




- 1 kg wołowiny zmielonej (można łączyć z cielęciną)
- 4-5 żółtek
- 1/2 kostki roztopionego masła
O - 1 kopiasta łyżeczka pieprzu czarnego
O - 1/3 łyżeczki chili
O - 1 duża zmielona cebula
SN - 1 kopiasta łyżeczka soli
SN - 1 kopiasta łyżeczka vegety, ewentualnie więcej
KW - 2-3 zmielone kajzerki (suche, dobrze namoczone i dobrze wyciśnięte) lub 2-3 łyżki bułki tartej z wodą
KW - 1 łyżeczka cytryny
G - 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta kminku mielonego
O - szczypta imbiru

Przełożyć do naczynia żaroodpornego i uformować klops. Na wierzch zmłynkować pieprz czarny.
Piec 2 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pyszny na ciepło i na zimno na kanapkach.

0 komentarze:

Prześlij komentarz